Receptbeskrivning
Grön lasagne med ricotta, spenat och pinjenötter
Ingredienser
för
450 g bladspenat
1 msk smör
1 st basilika
3 msk pinjenötter
450 g ricottaost
12 st lasagneplattor
salt
svartpeppar
1 dl parmesanost
bechamelsås
2 msk idealmjöl
25 g smör
2 dl standardmjölk
1 st äggula
0.5 krm muskotnöt riven
1 dl parmesanost riven
1 msk smör
1 st basilika
3 msk pinjenötter
450 g ricottaost
12 st lasagneplattor
salt
svartpeppar
1 dl parmesanost
bechamelsås
2 msk idealmjöl
25 g smör
2 dl standardmjölk
1 st äggula
0.5 krm muskotnöt riven
1 dl parmesanost riven
Beskrivning
1) Ställ in ugnen på 200 grader.
2) Rosta pinjenötterna gyllenbruna på medelvärme i en torr stekpanna. Lägg åt sidan.
3) Tina spenaten och fräs den i en stekpanna med en smörklick. Använder du färsk spenat ska den sköljas, rensas från stjälkar innan den grovhackas och förvällas i stekpanna med smör. Låt svalna och pressa ut vätska.
4) Rör ner grovhackad basilika och pinjenötterna i spenaten och blanda med ricottaosten. Salta och peppra.
5) Laga en bechamelsås (se separat recept) och blanda ner 1 dl riven parmesanost i såsen.
6) Smörj en ugnsfast form med lite olivolja.
7) Häll en fjärdedel av bechamelsåsen i botten och en tredjedel av ricotta/spenatröran. Täck med fyra lasagneplattor (bryt sönder dem om så behövs).
8) Gör om det hela: bechamelricotta/spenatpasta-bechamel- ricotta/spenat pasta.
9) Bred ut den sista såsen ovanpå de översta lasagneplattorna och strö över resterande parmesanost.
10) Grädda i mitten av ugnen i cirka 45-50 minuter. Låt svalna lite före servering.
11) Tänk pÃ¥ att uppvärmd spenat innehÃ¥ller nitrat som kan omvandlas till nitrit. Undvik därför att värma upp lasagnen flera gÃ¥nger. Â
Bechamelsås:
1) Smält smöret på låg värme i en kastrull och lös upp mjölet i smöret.
2) Höj till medelvärme, späd med mjölk och vispa ordentligt.
3) När såsen tjocknar, dra kastrullen av plattan, tillsätt äggulan och eventuell ost i smulor under omrörning.
4) Riv lite muskotnöt i såsen och smaka av med salt och vitpeppar.
2) Rosta pinjenötterna gyllenbruna på medelvärme i en torr stekpanna. Lägg åt sidan.
3) Tina spenaten och fräs den i en stekpanna med en smörklick. Använder du färsk spenat ska den sköljas, rensas från stjälkar innan den grovhackas och förvällas i stekpanna med smör. Låt svalna och pressa ut vätska.
4) Rör ner grovhackad basilika och pinjenötterna i spenaten och blanda med ricottaosten. Salta och peppra.
5) Laga en bechamelsås (se separat recept) och blanda ner 1 dl riven parmesanost i såsen.
6) Smörj en ugnsfast form med lite olivolja.
7) Häll en fjärdedel av bechamelsåsen i botten och en tredjedel av ricotta/spenatröran. Täck med fyra lasagneplattor (bryt sönder dem om så behövs).
8) Gör om det hela: bechamelricotta/spenatpasta-bechamel- ricotta/spenat pasta.
9) Bred ut den sista såsen ovanpå de översta lasagneplattorna och strö över resterande parmesanost.
10) Grädda i mitten av ugnen i cirka 45-50 minuter. Låt svalna lite före servering.
11) Tänk pÃ¥ att uppvärmd spenat innehÃ¥ller nitrat som kan omvandlas till nitrit. Undvik därför att värma upp lasagnen flera gÃ¥nger. Â
Bechamelsås:
1) Smält smöret på låg värme i en kastrull och lös upp mjölet i smöret.
2) Höj till medelvärme, späd med mjölk och vispa ordentligt.
3) När såsen tjocknar, dra kastrullen av plattan, tillsätt äggulan och eventuell ost i smulor under omrörning.
4) Riv lite muskotnöt i såsen och smaka av med salt och vitpeppar.
Visningar: 1194
Inlagt 2012-08-20 21:22:17

