Receptbeskrivning

Plättar och pannkakor

Ingredienser för
2 ägg
6 dl mjölk
2 dl vetemjöl
1 dl majsmjöl (0,5 dl)
1 tsk salt
2 tsk socker
margarin eller smör


  30 min
 Svårighet: Lätt
Beskrivning
Ett pålitligt grundrecept som passar lika bra till plättar som pannkakor.

Finare plättar (lätttare o porösare) får man genom att tillsätta fler ägg och minska mjölet.
1 Ägg motsvarar 1,5 dl mjöl

Används majsmjöl blir pannkakorna gulare.

Satsen ger 50 plättar eller 10 pannkakor.

Vispa sönder äggen lätt i en skål.
Tillsätt hälften av mjölken,
hela mjölmängden och saltet.
Socker ger fylligare smak inte nödvändigt.

Vispa eller rör smeten slät och klimpfri.
Häll i resten av mjölken.
Kom i håg att röra i dmeten då och då.
Smält matfettet och häll ner det
i smeten så behövs det inte något fett
under gräddningen utom första laggen.

Hätta upp laggen på medelvärme.
Fett till första pannkakan.
Häll ett tunt lager smet i laggen.

När ytan stelnat vänd pannkakorna.

Bjud med sylt, mos, bär, glass, grädde, socker, honung, sirap eller balsamico creme.

Visningar: 191
Inlagt 2012-08-29 03:04:40