Receptbeskrivning
Risotto med karljohanssvamp
Ingredienser
för
2 st schalottenlök(ar)
1 st vitlöksklyfta(or) riven
2 msk olivolja
4 dl risottoris (arbori- carnoli- eller avoriris)
7 dl svampbuljong ca eller grönsaksbuljong
3 dl vitt vin
250 g karljohansvamp
st citron raspat skal
1 dl parmesanost riven
1.5 msk smör
salt och svartpeppar
rucola
parmesanost, hyvlad
1 st vitlöksklyfta(or) riven
2 msk olivolja
4 dl risottoris (arbori- carnoli- eller avoriris)
7 dl svampbuljong ca eller grönsaksbuljong
3 dl vitt vin
250 g karljohansvamp
st citron raspat skal
1 dl parmesanost riven
1.5 msk smör
salt och svartpeppar
rucola
parmesanost, hyvlad
Beskrivning
1. Fräs lök och vitlök i olja, utan att det får färg.
2. Häll i riset och slå på lite av buljongen, låt riset koka utan lock under omrörning. Slå på vin och buljong under tiden. Risotton ska vara krämig och ha ett litet tuggmotstånd när den är klar efter 20–25 minuter.
3. Skär under tiden svampen i bitar och fräs den i olivolja vid sidan om. Salta och peppra,
4. Tillsätt svampen när 5–10 minuter återstår innan riset är färdigt.
5. Alldeles före servering blandas smör, citronskal och riven parmesan ner i risotton.Smaka av.
6. Toppa risotton med rucola och hyvlad parmesan.
Recept: Erika Bosta
Jens Dolks vintips:
En krämig risotto är kanon med ett vin med lite strävhet som lindras av det feta.
Till exempel: 2003 Langhe Nebbiolo, Langhe, Italien, 7306.
Foto: Yvonne sell/Svenska Dagbladet/Scanpix
2. Häll i riset och slå på lite av buljongen, låt riset koka utan lock under omrörning. Slå på vin och buljong under tiden. Risotton ska vara krämig och ha ett litet tuggmotstånd när den är klar efter 20–25 minuter.
3. Skär under tiden svampen i bitar och fräs den i olivolja vid sidan om. Salta och peppra,
4. Tillsätt svampen när 5–10 minuter återstår innan riset är färdigt.
5. Alldeles före servering blandas smör, citronskal och riven parmesan ner i risotton.Smaka av.
6. Toppa risotton med rucola och hyvlad parmesan.
Recept: Erika Bosta
Jens Dolks vintips:
En krämig risotto är kanon med ett vin med lite strävhet som lindras av det feta.
Till exempel: 2003 Langhe Nebbiolo, Langhe, Italien, 7306.
Foto: Yvonne sell/Svenska Dagbladet/Scanpix
Visningar: 580
Inlagt 2012-08-30 17:52:37

